Tekst objavljen: 31.12.2012 8:40        


Banke će, od poslednjeg dana 2012. godine moći da trguju dugovima preduzeća. Narodna banka Srbije izmenila je svoju regulativu, pa će banke sada moći potraživanja od preduzeća da ustupaju, odnosno prodaju drugim firmama.

Kupite dugove kompanije pa je preuzmete

Tako može da se desi da preduzeće, preko noći, više ne duguje milione za uzet kredit banci, već nekoj konkurentskoj kompaniji. Na ovaj način, konkurencija lako može da uđe u vlasništvo zadužene firme.

BEZ LIMITA?

- Banke će moći fleksibilnije da odmeravaju kreditni rizik, uvažavajući različitost klijenata građana u pogledu imovinskog stanja, visine redovnih prihoda, visine i strukture redovnih finansijskih obaveza, urednosti u izmirivanju tih obaveza, kao i drugih faktora koji određuju njihovu kreditnu sposobnost - ukazuju u NBS. - Na taj način se povećava i odgovornost poslovnih banaka za poslovne odluke i upravljanje rizicima.
Sve ovo za cilj ima da se banke okrenu zdravim, platežno sposobnim klijentima. Kada ustupi svoje potraživanje po problematičnom kreditu nekom drugom, banka više ne mora da izdvaja ni rezervacije na to ime, koje, na nivou sektora, sada iznose 122 odsto.

To praktično znači da, kada se banka "reši" najproblematičnijeg kredita u vrednosti od jedan milion evra, oslobodiće joj se sopstvenih milion evra, koliko je sada zarobljeno na ime rezervacija.

NBS je promenila i propise koji se odnose na građane. Koliko građani mogu da se zadužuju kod banaka, od ponedeljka će da utvrđuju same banke. Dosadašnja ograničenja od ponedeljka ne važe. Pa tako, ako banka smatra da klijentova rata može da bude jednaka plati - građani će moći da se zaduže i za toliki iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mere Narodne banke Srbije nbs kašnjenje u otplati problematični krediti nenaplativi krediti zaduženost preduzeća dugovi preduzeća kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana