Tekst objavljen: 16.01.2013 9:25        


Iako ponosni na pojedine proizvode koje je Srbija proizvela, kupci pred rafovima ne poznaju nacionalnost proizvoda. Neretko se prednost daje francuskom vinu, belgijskoj čokoladi ili pojedinim proizvodima koji nam stižu iz komšiluka.

Kupujmo srpsko: Zbog patriotizma država ide na sud

Ekonomski patriotizam doprinosi privredi, ali država ne sme da ga propagira, kaže zakon. Svako favorizovanje proizvoda zato što su domaći, ili bilo kako drugačije posebni, moglo bi da ima sudski epilog. Država bi izgubila.

Hrvati su iskoristili čekanje pred vratima Unije i pokrenuli akciju "kupujmo hrvatsko". U procesu pridruživanja ozbiljno su opomenuti. Brisel ih je podsetio da je Irska, zbog akcije "kupujmo Irsko" pre 20 godina kažnjena pred međunarodnim sudom. Proizvode, kaže zakon, ne sme ni označavati ni reklamirati država.
- Svaka takva akcija ili postupak doveli bi do narušavanja jedinstva tržištva do protežiranja jednog proizvoda, grupe proizvoda ili proizvođača što je zabranjeno i u suprotnosti je sa aktuelnim evropskim zakonodavstvom - rekao je Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

Prema njegovim rečima, država je tu da svojim zakonodavstvom obezbedi takve uslove koji će biti jednaki za sve bez obzira na to odakle je poreklo kapitala, odakle dolazi proizvođač, trgovac i da svi oni imaju poštenu i nezavisnu tržišnu utakmicu.

Srpski privrednici su, umesto države, odlučili da istaknu domaće proizvode. Oznakom "VSP"- što znači "vrhunski srpski proizvod", tvrde da ne favorizuju, već a podstiču konkurentnost. Za kriterijume, kažu, konsultovali su Brisel.

- Nisu samo sportisti naš vrhunski proizvod ili umetnici mi na tome moramo da insistiramo jer Srbija je mala ekonomija i privreda i ona ne može da se razvija ni da bazira ekonomske planove na velikim serijama ili količinama. Srbija mora da bazira svoju ekonomsku politiku na malim serijama vrhunskih proizvoda - rekao je Zoran Ilić, pokretač projekta "VSP".

Ovakve akcije nisu nepoznate u svetu. Tokom predizborne kampanje Nikola Sarkozi založio se za usvajanje zakona "Kupujmo evropsko", poput onog prekookeanskog "Akta o kupovini američkog".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina domaća proizvodnja kupujmo domaće trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana