Tekst objavljen: 24.12.2012 17:07        


Odbor Privredne komore Srbije (PKS) za bankarstvo je ocenio da je nivo problematičnih kredita poslovnih banaka i dalje veoma visok. Od početka krize 2008. godine do danas došlo je do značajnog povećanja nivoa problematičnih kredita koji su konstantno rasli, svake godine za po oko 70 milijardi dinara.

Loši krediti "teški" 400 milijardi dinara

Po podacima PKS, ukupni problematični krediti, u docnji dužoj od 90 dana, su sa 131 milijade dinara na kraju 2008. povećani na 399,5 milijardi dinara na kraju septembra 2012.

Predstavnica Narodne banke Srbije (NBS) Bojana Milović je navela da ukupni loši krediti banaka u Srbiji u oktobru bili 18,8 odsto kredita poslovnih banaka.

Ona je istakla da taj podatak ne bi trebalo porediti da procentom nivoa drugih zemlja jer se ne koristi jedinstvena metodologija.

Predsednik Odbora PKS za bankarstvo Vladimir Čupić ocenio je da za banke u Srbiji problem predstavlja i smanjenje kapitalne adekvatnosti zbog nemogućnost da se smanji nivo loših kredita.

Posledica niže kapitalne adekvatnosti, kako je istakao, može biti smanjenje kreditne aktivnosti banaka. Banke su se, kako je rekao Čupić, opasno približile zoni kapitalne adekvatnosti ispod koje se ne mogu isplaćivati dividende.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti nenaplativi krediti problematični krediti krediti banke Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana