Tekst objavljen: 27.03.2013 18:20        


Vlada luksemburškog premijera i bivšeg šefa evrogrupe Žan-Kloda Junkera navela je da je zabrinuta zbog stava da veličina finansijskog sektora treba da bude usklađena sa bruto domaćim proizvodom (BDP) pojedinačnih zemalja, zbog rizika po ekonomsku i fiskalnu stabilnost.

Luksemburg poručio EU: Dalje ruke od naših banaka

Luksemburg navodi da njegov finansijski sektor služi kao važan ulaz, koji privlači investicije u evrozonu i time doprinosi opštoj konkurentnosti svih članica monetarne unije.

Junkerov naslednik na čelu evrogrupe, holandski ministar finansija Jerun Dajselblum, rekao je da je kiparski bankarski sektor prevelik u odnosu na ukupan BDP te zemlje, zbog čega je bilo neophodno ugasiti jednu i restrukturisati drugu od dve najveće tamošnje banke, u zamenu za medjunarodnu pomoć vrednu deset milijardi evra.
Tri države u monetarnoj uniji imaju bankarske depozite u obimu većem nego na Kipru, gde su oni prošle godine činili preko 700 BDP-a.

U Luksemburgu bankarski depoziti vrede čak 2.500 odsto BDP-a, u Irskoj nešto iznad 800 odsto, a na Malti malo ispod 800 odsto. Prosek u evrozoni je dosta skromnijih 360 odsto.

Jedan od šest osnivača Evropske unije, Luksemburg je jedna od samo četiri članice evrozone sa vrhunskim kreditnim rejtingom, pored Nemačke, Holandije i Finske, prema procenama sve tri najveće globalne bonitetne agencije.

Odnos javnog duga Luksemburga prema njegovom BDP-u iznosi svega 20 odsto, u odnosu na 120 odsto, koliko iznosi cilj u zemljama evrozone koje su primile medjunarodnu finansijsku pomoć, dok je njegov budžetski deficit u granicama EU od tri odsto, koje mnoge zemlje redovno ignorišu. Luksemburg je, ipak, često pod lupom EU, prvenstveno zbog svoje bankarske tajnovitosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka banke evropska unija EU luksemburg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana