Tekst objavljen: 30.01.2013 14:14        


Iako je bilo najavljeno da će od 1. februara električna energija biti skuplja za 10 do 12 odsto, to se neće desiti jer Elektroprirveda Srbije još nije ni poslala zahtev za povećanje cene Agenciji za energetiku.

Manje jeftine struje, veća rupa u novčanicima

Tako će od petka, ipak, biti skuplji samo prirodni gas. Kubik će, prosečno, biti skuplji za 8,6 posto i bez poreza na dodatu vrednost koštaće 44,40 dinara, a kada se i on uračuna - 48 dinara, dok će struja najverovatnije biti skuplja od marta.

Očekuje se i novi tarifni sistem kojim bi se smanjila razlika između skupe i jeftine struje, odnosno razlika u ceni kilovata između dnevne i noćne tarife što bi značajno povećalo račune.

Tako bi se potrošačima koji troše do 1.000 kilovata (uz ravnomernu potrošnju skupih i jeftinijih), mesečni račun sa oko 5.500 dinara, uz najavljenih 10 odsto poskupljenja i promenu odnosa između skupih i jeftinih kilovata, otišao na oko 7.000 dinara. Onima koji mesečno troše više kilovata i prelaze u najskuplju, crvenu zonu, računi bi, naravno, bili još viši.

Međutim, račun bi se uvećao i onima koji troše do 500 kilovata mesečno, takođe uz ravnopravnu potrošlju skupe i jeftine struje i, pri tome svoje stanove ne zagrevaju koristeći električnu energiju.

Njima bi se račun uvećao za oko 600 dinara (oko 300 dinara zbog najavljenog poskupljenja i gotovo isto toliko zbog promene odnosa između skupih i jeftinih kilovata), pa bi se procenat poskupljenja bio i iznad 20 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje jeftina struja potrošnja struje račun za struju skupa struja struja energetika potrošači troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana