Tekst objavljen: 18.12.2012 11:21        


U menjačnicama je ove godine manji promet za trećinu u poređenju sa istim periodom lane. Građani primetno manje kupuju i prodaju devize. Ipak, menjači očekuju da će poslednja nedelja pred kraj godine biti mnogo življa zbog dolaska gastarbajtera u Srbiju.

Menjačnice rade za siću, čekaju na gastarbajtere

- Prodaju ljudi i zbog pripreme slava svoje devize iz slamarica - kaže jedan od menjača iz centra prestonice. Za razliku od onoga ranije, sada se više menjaju sitniji apoeni, od 10-20 evra. Njih građani najčešće i kupuju.

Od početka godine, domaća valuta izgubila je na vrednosti 10 odsto, dok su cene više za oko 12 odsto. I na međubankarskom deviznom tržištu prošlog meseca bio je manji obim trgovanja, i to za 232,3 miliona evra u poređenju sa oktobrom.

Kako je objavila Narodna banka Srbije u svom programu monetarne politike za 2013, NBS će nastaviti da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Intervencije na deviznom tržištu centralna banka sprovodiće kako bi smanjila prekomerne dnevne oscilacije kursa ili stimulisala obim prometa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menjačnica menjačnice dinar evro devizni kurs ekonomska kriza pad standarda gastarbajteri dijaspora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana