Tekst objavljen: 11.06.2013 14:30        


Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente paketa mera za rešavanje ekonomske situacije u zemlji. Penzije i plate u javnom sektoru ipak će prema ranijem planu u oktobru biti uvećane za 0,5 odsto, dok će plan racionalizacije u javnom sektoru biti pripremljen do jeseni, a sproveden sledeće godine.

Mere štednje: Plate veće 250, penzije 125 dinara

Dogovoreno je da se krene u izmene Zakona o radu i Zakonu o planu i izgradnji, zarad veće fleksibilnosti na tržištu rada. Razmatra se i raspisivanje konkursa za 4G licencu za mobilnu telefoniju.

Konačno usaglašavanje svih detalja i finalizovanje plana očekuje se u nedelju uveče nakon povratka iz inostranstva premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Novi razgovori o paketu mera za smanjenje minusa u državnoj kasi i poboljšanje uslova poslovanja trajali su od jutros u zgradi Vlade, a osim Dačića i Vučića prisutni su bili i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kao i ministar rada Jovan Krkobabić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Rast penzija i plata u javnom sektoru od 0,5 odsto bio je predviđen budžetom, a kako piše Blic, to znači da će za prosečnu platu povećanje iznositi manje od 250 dinara, a za penziju 125 dinara.

Zakonske izmene trebalo bi da omoguće povećanje zapošljavanja u privatnom sektoru, ali i da uklone birokratske barijere prilikom procedura izdavanja građevinskih dozvola i transfera zemljišta.

Što se 4G licence tiče, njeno uvođenje bi prema očekivanjima lidera vladajuće koalicije osim poboljšanja usluga u mobilnoj telefoniji budžetu donelo prihode od 125 do 250 miliona evra.

Inače, ministar Dinkić je prethodnih dana najavio ključne korake koje će Vlada povući u pokušaju da se smanji minus u državnoj kasi i poboljšaju uslovi poslovanja - ušteda od čak 40 milijardi dinara ponajviše na smanjenju tzv. diskrecionih troškova ministarstava od skoro 30 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda ekonomska kriza ekonomija Srbija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana