Zvanični kurs Evra za dan 02.12.20. :: 117.5725 rsd
Tekst objavljen: 11.06.2013 14:30        


Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente paketa mera za rešavanje ekonomske situacije u zemlji. Penzije i plate u javnom sektoru ipak će prema ranijem planu u oktobru biti uvećane za 0,5 odsto, dok će plan racionalizacije u javnom sektoru biti pripremljen do jeseni, a sproveden sledeće godine.

Mere štednje: Plate veće 250, penzije 125 dinara

Dogovoreno je da se krene u izmene Zakona o radu i Zakonu o planu i izgradnji, zarad veće fleksibilnosti na tržištu rada. Razmatra se i raspisivanje konkursa za 4G licencu za mobilnu telefoniju.

Konačno usaglašavanje svih detalja i finalizovanje plana očekuje se u nedelju uveče nakon povratka iz inostranstva premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Novi razgovori o paketu mera za smanjenje minusa u državnoj kasi i poboljšanje uslova poslovanja trajali su od jutros u zgradi Vlade, a osim Dačića i Vučića prisutni su bili i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kao i ministar rada Jovan Krkobabić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Rast penzija i plata u javnom sektoru od 0,5 odsto bio je predviđen budžetom, a kako piše Blic, to znači da će za prosečnu platu povećanje iznositi manje od 250 dinara, a za penziju 125 dinara.

Zakonske izmene trebalo bi da omoguće povećanje zapošljavanja u privatnom sektoru, ali i da uklone birokratske barijere prilikom procedura izdavanja građevinskih dozvola i transfera zemljišta.

Što se 4G licence tiče, njeno uvođenje bi prema očekivanjima lidera vladajuće koalicije osim poboljšanja usluga u mobilnoj telefoniji budžetu donelo prihode od 125 do 250 miliona evra.

Inače, ministar Dinkić je prethodnih dana najavio ključne korake koje će Vlada povući u pokušaju da se smanji minus u državnoj kasi i poboljšaju uslovi poslovanja - ušteda od čak 40 milijardi dinara ponajviše na smanjenju tzv. diskrecionih troškova ministarstava od skoro 30 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ušteda ekonomska kriza ekonomija Srbija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana