Tekst objavljen: 28.05.2013 16:10        


Ministarstvo finansija i privrede Srbije započelo je pripremu zakona o "venčer kapitalu", kako bi privredi omogućilo korišćenje fleksibilnijih izvora finasiranja, izjavila je danas pomoćnica ministra finasija i privrede Nina Samardžić.

Ministarstvo priprema zakon o venčer kapitalu

Na konferenciji za novinare ona je rekla da su "venčer fondovi" izuzetna prilika za mala i srednja preduzeća koja imaju inovativnu ideju i izvanredan potencijal, da se obrate fleksibilnijem izvoru finasiranju od konvencionalnog, bankarskog.

Ti fondovi rizičnog kapitala postoje svuda u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, ali zakoni u Srbiji ih još ne poznaju, rekla je Samardžić i dodala da Ministarstvo finansija očekuje da će zakon o "venčer kapitalu" biti pripremljen na jesen.

Samardžić je najavila da će početkom naredne sedmice biti objavljen pilot-program podrške Ministarstva finasije i privrede za podršku malim i srednjim preduzećima za kupovinu opreme, ukupne vrednosti 100 miliona dinara. Taj program će, kako je rekla, sprovesti tri banke koje su ponudile najkonkurentnije uslove za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

- Očekujemo da ćemo brzo uspeti da plasiramo taj novac i da će program imati muliplikativni efekat - rekla je Samardžić na konferenciji za novinare Nacionalne agencije za regionalni razvoj, s kojom se taj program realizuje.

Precizirala da se će mala i srednja preduzeća bespovratno dobiti do 25 odsto vrednosti opreme koja se nabavlja. Sam privrednik obezbeđuje učešće od 5 odsto, a banka dodeljuje kredit do 5 godina, s fiksnom kamatnom stopom, minimalnim troškovima obrade i uz ručnu zalogu na opremu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mala i srednja preduzeća izvor finansiranja finansiranje venčer fondovi venčer kapital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana