Tekst objavljen: 30.11.2012 14:26        


Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih deset meseci ove godine bio je 6,26 milijardi dolara, što je 1,2 odsto manje nego u istom periodu lane.

Minus u trgovini sa svetom već 6,26 mlrd. dolara

Izvezeno je robe u vrednosti od 9,29 milijardi dolara, što čini smanjenje od 5,6 odsto u poredjenju sa istim periodom lane, a uvezeno za 15,56 milijardi dolara, što je manje za 3,9 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 59,7 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 60,8 odsto.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Ruska federacija.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Ruska federacija, Italija, Kina i Mađarska.

Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene. Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,12 milijardi dolara.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, kao i sa Ruskom Federacijom. Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
suficit Srbija trgovina trgovinski deficit uvoz izvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana