Tekst objavljen: 09.01.2013 9:07        


Dvojica vodećih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda, Olivije Blanšar i Daniel Lei priznali su da su pogrešili u preporukama o merama štednje u Evropskoj uniji. 

MMF "malko" pogrešio: Štednja ipak nije rešenje

Iako to nije zvaničan stav te međunarodne finansijske organizacije, svetski i domaći ekonomisti ukazuju na to da bi politiku MMF-a, koja je počivala na stezanju kaiša, samopriznanje moglo da preokrene u pravcu potrošnje.

Domaći ekonomisti kažu da nije isključeno da bi ovo mogao biti uvod u promenu politike MMF-a u smeru podsticanja potrošnje. - Potpuno je nejasno kako se štednjom povećava zaposlenost. Iz te perspektive ja kao ekonomista procenjujem da je nama u ovom trenutku nezaposlenost problem broj jedan. Treba uraditi sve da se to prevaziđe, a to se najbolje može uraditi sa investicionom potrošnjom - ističe Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.
Protesti protiv mera štednje, koje je tražio, između ostalih i MMF-a, obeležili su atinske ulice poslednjih godina. Potom su dvojica vodećih ekonomista MMF-a obelodanila da je insistiranje na stezanju kaiša u Grčkoj, Španiji, Portugalu, bilo pogrešno.

Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su prognostičari značajno potcenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje koja je u vezi sa fiskalnom konsolidacijom.

To praktično znači da su rezovi u budžetu koje je MMF predložio brže smanjivali potrošnju nego što se ekonomija oporavljala. Rezultat je bio porast nezaposlenosti.

- Ono što je tu katastrofalno je da je Evropa i sa projektovanim rastom od 0,1 odsto u ovoj godini, jedini region u svetu koji je nakon pet godina krize gori nego što je bio pre pet godina. Najveća cena je plaćena u ljudskim žrtvama u smislu ostanka bez posla - objašnjava urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković.

Za nešto više od mesec dana saznaćemo hoće li ovo priznanje greške da promeni odnos MMF-a prema Srbiji. Tada bi delegacija MMF-a trebalo da dođe u Beograd zbog pregovora o novom aranžmanu sa Srbijom. Promena bi se ogledala u predlogu štednje umesto dosadašnjeg stezanja kaiša.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomska kriza dužnička kriza ekonomska kriza štednja međunarodni monetarni fond MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana