Tekst objavljen: 09.10.2012 15:42        


U najnovijoj regionalnoj prognozi privrednog rasta za Srbiju stoji pad od 0,5 odsto, što je prilično lošije od u aprilu prognoziranog slabašnog rasta od 0,5 odsto.

MMF: U Srbiji ove godine pada, u 2013. raste BDP

Međunaordni monetarni fond predviđa da će srpska ekonomija i sledeće godine raditi slabije nego što se očekivalo. Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će tako u 2013. biti veći dva umesto tri odsto, navodi se u Izveštaju objavljenom na internet stranici MMF-a.

Privredni rast Srbije je u 2011. iznosio 1,6 odsto BDP-a.

Niži privredni rast od Srbije u ovoj godini imaće samo Hrvatska, sa padom BDP-a od 1,1 odsto, a za sledeću godinu prognoziran je rast od jedan odsto. Hrvati međutim neće imati problema sa inflacijom, koja će i ove i sledeće godine biti oko tri odsto.
MMF takođe predviđa da će deficit tekućeg računa (razlika između para koje uđu i izađu iz zemlje) koji je 2011. iznosio 9,5 odsto, ove godine biti uvećan na 11,5 odsto, a sledeće na 12,6 odsto. Ranija prognoza je bila da će deficit padati na 8,6 odnosno 7,9 odsto.

Bolje od Srbije u prognozama se kotira i Bosna i Hercegovina, koja u ovoj godini neće imati privredni rast, a u sledećoj godini očekuje se rast BDP-a od jedan odsto. I tamo je infalcija mnogo bliža evropskom nego srpskom nivou - 2,2 odsto ove i 2,1 odsto sledeće godine.

Albanija će, prema proceni eksperata MMF, u 2012. imati poluprocentni rast BDP-a, a u 2013. ekonomsku ekspanziju od 1,7 odsto. Inflacija će u toj zemlji u ovoj godini biti dva odsto, a u narednoj godini tri procenta.

MMF prognozira da će Makedonija u ovoj godini imati rast BDP-a od jedan odsto, a u 2013. dva odsto. Inflacija će i u ovoj i u narednoj godini biti dva odsto.

Crna Gora bi ove godine trebalo, prema oceni MMF, da ostvari privredni rast od minimalnih 0,2 odsto, a u narednoj 1,5 odsto. Rast potrošačkih cena u ovoj godini biće 3,4 odsto, a u sledećoj tri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF Srbija BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana