Tekst objavljen: 06.11.2012 9:51        


Vlada Srbije će dogodine prodati Telekom ako dobije odgovarajuću ponudu, pokušaće da nađe partnera za Jat, Galeniku i Železaru, dok je član vladajuće koalicije iz PUPS-a Milan Krkobabić najavio privatizaciju Skijališta, Skloništa i Aerodroma "Nikola Tesla“.

Na prodaju Telekom i Aerodrom, ne i EPS i PTT

- Za privatizaciju su spremna preduzeća Skijališta Srbije, Skloništa Srbije, Aerodrom Beograd i Telekom Srbije. Od posebnog interesa za državu, dakle ona koja nisu još spremna za prodaju su PTT, Železnice Srbije i EPS - kaže potpredsednik PUPS-a i novopečeni direktor PTT-a Milan Krkobabić.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže da će država pre svega pokušati da nađe partnera za kompanije koje su joj teret, a to su Jat, Železara Smederevo i Galenika. Ekonomisti ocenjuju da državi neće biti problem da nađe kupca za Skijališta, Skloništa, Aerodrom, Galeniku, ako se odluči da ih proda, budući da je reč o profitabilnim ili preduzećima koja mogu da posluju sa dobitkom.
Prema saznanjima Blica, dogovor da se ova preduzeća dogodine prodaju još ne postoji u Nemanjinoj 11, izuzev Telekoma koji neće otići ispod 2,5 milijardi evra.

Već od sledeće godine će preduzeća koja su u restrukturiranju i koja ne mogu da opstanu na tržištu ići u bankrot. Reč je pre svega o manjim preduzećima, dok će se za ITM, IMR, Resavicu još neko vreme tražiti strateški partner.

U Vladi procenjuju da bi u 170 preduzeća gde je oko 60.000 zaposlenih, njih 40.000 moglo ostati bez posla do juna 2014. Za sve njih će biti obezbeđene otpremnine, jer na tome insistira Svetska banka koja je partner Srbiji u ovom poslu.

Prema procenama Fiskalnog saveta, za socijalni program bi trebalo izdvojiti barem 300 miliona evra.

Ovo međutim nije prvi put da se pominje prodaja preduzeća koja imaju konkurenciju, budući da je Fiskalni savet ranije ocenio da su Telekom, Skijališta i Galenika dobri kandidati za privatizaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kompanije javna preduzeća privatizacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana