Tekst objavljen: 13.05.2013 14:11        


Prosečna neto zarada u martu u Srbiji iznosila je 41.689 dinara i za 3,9 odsto, i nominalno i realno, bila je niža nego prethodnog meseca, pri čemu je odnos u platama između severa i juga Srbije 1,3 u korist severa, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Na severu Srbije 1,3 puta veće plate nego na jugu

Na severu zemlje prosek neto zarada bio je 46.372 dinara, odnosno za 3,2 odsto nominalno i i realno manje nego u februaru. Nasuprot tome, na jugu zemlje, prosečne plate su iznosile 35.526 dinara ili za 5,1 odsto i realno i nominalno manje u odnosu na stanje od pre mesec dana.

Najviše zarade su evidentirane u Beogradskom regionu - 51.396 dinara, a najniže u regionu Šumadije i zapadne Srbije - 35.341 dinar, što znači da je taj odnos 1,45 u korist Beograda.

Treba napomenuti da su u regionu južne i istočne Srbije, sa 35.753 dinara, tek za nijansu veće zarade nego u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, što ukazuje na izrazitu neravnomernost u privrednom razvoju zemlje, naveli su u IZIT-u.

Gledano na godišnjem nivou, mart ove godine u poređenju sa istim mesecom lane, prosečne neto zarade su nominalno povećane za 2,8 odsto, ali realno smanjene za 7,6 odsto, usled naglašenih inflacionih tokova u tom periodu posmatranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana