Tekst objavljen: 15.10.2012 7:46        


Cene sirove nafte na svetskim tržištima biće, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, u proseku 2,1 odsto niže nego lane. Tada bi barel sirove nafte na svetskim berzama trebalo da bude za čak 7,5 odsto jeftiniji nego ove.

Nafta sve jeftinija, a šta je sa našim gorivom

Da bi to osetili i vozači u Srbiji, poručuju naši naftaši, naruku bi morao da im ide i kurs dinara. Ukoliko domaća valuta bude padala u odnosu na dolar i evro, do nas pojeftinjenje neće stići.

UZIMA I DRŽAVA

U Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da na cene utiče i fiskalna politika države. - Od 40 do 45 odsto maloprodajne cene goriva čine državna zahvatanja i na taj deo cena nafte i naftaši nemaju uticaja - ističe Tomislav Mićović.
Skoro svaki rast na svetskim berzama građani Srbije su osetili na svojoj koži. Efekta skoro nikad nije bilo kada su cene na berzama išle unazad.

- Iskreno se nadam da će se i kroz cene kod nas osetiti prognozirani pad na svetskim tržištima - kaže Nebojša Atanacković, vlasnik AD "Nafta" i dodaje da se retko kod nas osetio bilo kakav pad na svetskim tržištima.

On kaže da "konačna cena zavisi i od odnosa dinara prema dolaru i evru. Može se desiti da gorivo, gledano u evrima, pojeftini, ali ako dinar oslabi, u dinarima da bude i skuplje".

Kompanijama koje se bave prometom derivata nafte u svakom slučaju odgovara ukoliko dođe do pada cene goriva, jer su visoke cene samo od početka godine izazvale pad potrošnje od oko deset odsto, poručuju iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika cene goriva gorivo nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana