Tekst objavljen: 05.02.2013 9:40        


Kad u periodičnim izveštajima zvanična statistika saopšti da je prosek plata u Kosjeriću među najvećim u Srbiji, to obavezno naljuti građane ove opštine, koji odgovaraju da to nema veze sa stvarnošću.

"Najbogatija" opština u Srbiji a grca u siromaštvu

Prosek velikih zarada i navodno bogatstvo, statistika zida na platama cementare Titan, u kojoj je 350 radnika u novembru primilo u proseku 67.450 dinara.

Realno gledano, Kosjerić pati od siromaštva. Ovu tvrdnju potkrepljuje podatak da je u ovom mestu nekad radilo više od 3.500 radika, a sad ih mimo cementare radi oko 1.600, sa prosekom od jedva 30.000 dinara. Na evidenciji NSZ je više od 1.000 građana.

Novih radnih mesta nema ni na pomolu. Nedavni popis stanovnika dao je novi znak za uzbunu. Za deceniju i po zabeleženo je oko 5.000 duša manje. Sveštenici tri puta više ispraćaju na onaj svet nego što venčavaju i krštavaju.

Brine i to što opština lako može da izgubi status lokalne samouprave, a treba imati na umu i anketu u kojoj se 80 odsto mladih otvoreno izjasnilo da žele da napuste zavičaj, jer u njemu ne vide šansu da se zaposle niti uslove za zasnivanje porodice - nabrajaju u gradu na Skrapežu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost ekonomska kriza siromaštvo osiromašenje Srbija visoke plate dobra zarada najveće plate kosjerić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana