Tekst objavljen: 31.05.2013 15:30        


Posledice recesije s kojom se suočavaju mnoge zemlje, pa i one u okviru Evrospke unije, ne osećaju se samo na tržištu rada ili u potrošačkoj korpi. Jedno evropsko istraživanje pokazalo je da kriza ima i neke neočekivane reprekusije.

Najčudnije posledice ekonomske krize

U Francuskoj su tako pice postale manje. Za godinu dana, prečnik srednje pice sužen je sa 32 na 31,3 centimetra, dok je cena povećana sa 9,7 evra na 10,4 evra. Kupac dobija, u proseku, 4,3 odsto manje pice, a plaća je 70 centi više.

U Miluzu, na severu Francuske, voda u svim bazenima u gradu će od ove godine biti hladnija za jedan stepen. Ova čudna odluka će ipak omogućiti da se uštedi 240.000 evra. Kako će francuska vlada smanjiti dotacije opštinama za 4,5 milijardi dolara, vlasti Miluza su odlučile i da povećaju cenu ulaznica za zoo vrt i da smanje budžet gradskog prevoza za 500.000 evra.

U Grčkoj, koja je jedna od krizom najpogođenijih zemalja EU, protekla zima je bila prilično hladna, a cena lož ulja je udvostručena u odnosu na 2012. Suočeni sa nedostatkom energenata, neki nisu prezali da poseku čak ni legendarno drvo masline pod kojim je Platon podučavao filozofiju pre 2.400 godina kako bi od njega napravili drvo za ogrev.

U Španiji pobednici tamošnje verzije kviza "Slagalica" nisu dobili novčanu nagradu (od 400 do 8.000 evra). Producentska kuća, suočena sa velikim finansijskim problemima, bankrotirala je početkom maja, a kviz je zamenjen emisijom "Salvados", sa reportažama na temu ekonomske krize, koja je jedna od najgledanijih na španskoj televiziji.

Anketa je ukazala i na postojanje "efekta karmina". Naime u doba krize, bilo da je reč o 1930. ili 2008, primećeno je da se žene napadnije šminkaju. I dok jedno za drugim preduzeća otpuštaju radnike i stežu kaiš, kompanije za proizvodnju kozmetičkih preparata beleže porast proizvodnje i prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posledice krize ekonomska kriza štednja ušteda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana