Tekst objavljen: 08.05.2013 8:30        


Vlada Republike Srbije i Ministarstvo trgovine u nekoliko navrata organizovali su akciju kupovine domaćih proizvoda kako bi se podržale domaća proizvodnja i celokupna srpska industrija. Međutim, ova akcija nikad nije u potpunosti zaživela u našoj zemlji, za razliku od susednih, pa tako ni proizvođači nisu izvukli benefit iz njih.

Najpoznatiji srpski brendovi u stranom vlasništvu

Ukoliko država i vodeći nacionalni privrednici ne urade nešto, nastaviće se sa stagniranjem i uništavanjem autentičnih srpskih brendova, dok će strana imena sve više preuzimati tržište.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije Goran Papović kaže da je razlog ovakvoj situaciji dvadesetogodišnja nebriga države prema državnim proizvođačima, koji nemaju uslova da se razviju i da se ostvare u svojoj delatnosti. Papović ističe da je za promociju domaćih proizvoda neophodno odvojiti “žito od kukolja”, odnosno ukloniti nekvalitetne, a promovisati kvalitetne srpske proizvode.
Pošto propisi Evropske unije ne dozvoljavaju favorizaciju domaćih proizvoda, u okviru ministarstva i Privredne komore Srbije, devet prethodnih godina organizovana je tradicionalna akcija “Najbolje iz Srbije” u okviru koje se biraju najbolje domaće robne marke.

Prošle godine u okviru ove akcije dodeljeno 20 nagrada domaćim robnim markama, od kojih su pet u vlasništvu stranih kompanija.

Iako se predstavljaju srpskim imenima i važe za domaće proizvode, mnogi od najreklamiranijih proizvoda u našem medijskom prostoru to nisu.

Najpoznatija mineralna voda “Knjaz Miloš”, kao i “Akva viva” u vlasništvu su investicionog fonda “Salford”. Pod istom kapom su i jogurt i mleko “kravica” i svi drugi proizvodi “Imleka”, kao i mlekare “Subotica”. Od slatkiša, u vlasništvu “Salforda” je čuveni brend “plazma” i mnogobrojne čokolade i poslastice kompanije “Bambi”.

Čuvene “Štarkove” proizvode “čokoladnu bananicu”, čokoladu “najlepše želje”, “smoki” i “prima štapiće” kupio je hrvatski biznismen Emil Tedeski. Njegova je i popularna pašteta “argeta”, kao i voda “Palanački kiseljak” i “Grand kafa”. Sladolede “Frikom” kupio je Ivica Todorić, vlasnik “Agrokora”, a on je vlasnik i poznatog jestivog ulja “dijamant”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupujmo domaće domaća proizvodnja brendovi Srbija strano vlasništvo najbolje iz Srbije nacionalna privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana