Tekst objavljen: 06.05.2013 15:20        


Među 500 najvećih poreskih dužnika, svaka šesta firma nalazi u se restrukturiranju. Samo prvih deset preduzeća u restrukturiranju za poreze duguje čak 197 miliona evra, a među njima su i one koji su knjižile dobit u 2012, a da nisu izmirile svoje obaveze prema državi.

Najveći dužnici u plusu, a duguju državi milijarde

Najveći poreski dužnici na poslednjem spisku Poreske uprave i dalje su banke u stečaju - Beobanka, Invest banka, Astra banka i Beogradska banka koje duguju skoro 100 milijardi dinara.

S obzirom na to da je tek svako deveto preduzeće sa spiska aktivno, malo je verovatno da će ne samo firme u restrukturiranju, već i ostale ovaj dug Poreskoj upravi ikad i vratiti. Boško Mijatović, ekonomista, kaže od velikih dužnika ništa značajnije ne može da bude naplaćeno.
Najveći poreski dug od 29,56 milijardi dinara ima Beobanka, a slede Invest banka u stečaju s 22,25 milijardi, Astra banka u stečaju s približno 19,22 milijarde i Beogradska banka u stečaju, koja duguje 16,1 milijardu dinara. Među najvećim poreskim dužnicima je i „Sartid“ u stečaju s dugom od blizu 6,74 milijarde.

Odmah iza njih slede preduzeća u restrukturiranju, među kojima je i RTB „Bor“ koji je u 2012. imao profit od 1,8 milijardi danara, ali i 2,4 milijarde dinara neplaćenih poreza.

S dobitkom u prošloj godini od 2,7 miliona dinara je poslovala i “Mostogradnja” koja je dužna Poreskoj upravi 1,9 milijardi dinara. Ipak, prvih deset preduzeća u restrukturiranju koja imaju najveće dugove prema državi su gubitaši sa poslovnim rezultatom od minus 6,9 milijardi dinara u 2012.

Da ovaj dug preduzeća u restrukturiranju Poreska uprava nikad neće naplatiti potvrđuje i plan Agencije za privatizaciju, da proda samo imovinu ovih firmi, bez dugova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez oporezivanje plaćanje poreza najveći poreski dužnici poreski dug kompanije preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana