Tekst objavljen: 10.05.2013 8:50        


Veliki broj lekara u Srbiji zainteresovano je da radi u Saudijskoj Arabiji, nakon najave potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljne i unutrašnje trgovine Rasima Ljajića da je ova zemlja iskazala želju za angažovanjem srpskih medicinara svih specijalnosti.

Naši lekari imaće kod Arapa platu od 5.000 evra

Kako Blic saznaje, ovakav sporazum uskoro bi mogao da se realizuje, a plata lekara mogla bi biti i preko 5.000 evra.

Od početka godine Lekarska komora Srbije izdala je 550 takozvanih gud stending sertifikata koji su potrebni našim lekarima kada konkurišu za posao u inostranstvu. Ne zna se koliko je njih zaista i otišlo jer nisu obavezni da o tome izveste LKS. Da bi se dobio posao u inostranstvu potrebno je znanje jezika, minimum nivo B2, dozvola za obavljanje zanimanja,a treba položiti i nostrifikacioni ispit.
- Nisam očekivao toliko interesovanje. Iz tog razloga sam odmah poslao pismo kako bismo saznali u kakvim uslovima bi mogli da rade naši zdravstveni radnici. Saudijska Arabija, inače, ima deficit visokog i srednjeg medicinskog kadra. Oni otvaraju nove bolnice, zbog čega su im potrebni lekari svih specijalnosti, kao i medicinski tehničari i sestre - ističe ministar Rasim Ljajić.

Dr Predrag Tojić, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore, objašnjava da smo svetu do sada dali više od 10.000 lekara.

- Poslednjih godina Velika Britanija i Malta traže naše anesteziologe, a Slovenija i Švajcarska stomatologe. Veliki broj lekara odlazi na rad i na Novi Zeland, gde ih ima oko 250. Srpski anesteziolozi, na primer, na Malti radi za platu od oko 3.000 evra mesečno i plaćen smeštaj, dok u Sloveniji sa sve dežurstvom dobijaju mesečno do 4.000 evra - objašnjava dr Tojić.

Naši lekari najčešće odlaze u Sloveniju, Kuvajt, Indiju, Englesku, Nemačku, Libiju i mnoge druge zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija saudijska arabija arapi lekari medicina zdravstveni radnici rasim ljajić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana