Tekst objavljen: 21.06.2013 13:10        


Slabljenje domaće valute sa kraja maja nije samo karakteristika, niti osobenost Srbije, objavila je Narodna banka Srbije koja navodi da je slabljenje valuta prisutno u gotovo svim zemljama u regionu koje sprovode režim rukovođeno fluktuirajućeg kursa, pri čemu se očekuje da se ovaj trend ispolji u gotovo svim zemljama takozvanog rastućeg tržišta.

NBS: Nije dinar jedini koji slabi, i drugi padaju

U poslednjih mesec dana, tačnije 20. juna u odnosu na 20. maj, dinar je oslabio za 2,9 odsto mađarska forinta za 2,4 odsto, poljski zlot za 2,8 odsto, rumunski lej za 4,1 odsto, turska lira za 6,3 odsto.

Dinar je danas oslabio prema evru i to za 0,4 odsto ili 40 para, uz intervenciju centralne banke od 30 miliona evra na deviznom tržištu, tako da zvanični srednji kurs iznosi 114,4434 dinara za jedan evro. NBS je juče prodala 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. Od početka godine NBS je prodala ukupno 255 miliona evra i kupila 90 miliona evra da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.
U istom periodu, od zemalja u regionu sa istim režimom deviznog kursa, ojačala je samo češka kruna i to za 1,2 odsto.

U istom periodu, slično reakciji NBS, i druge centralne banke su intervenisale na deviznom tržištu kako bi ublažile deprecijaciske pritiske, te ni po tom osnovu NBS nije izolovan slučaj, niti se ponašala različito od prakse drugih centralnih banaka, na primer, centralne banke Turske ili Poljske.

Slabljenje valuta zemalja regiona, kao i rastućih tržišta inicirano je očekivanjima da će FED od septembra započeti sa postepenim smanjenjem obima kupovine hartija od vrednosti i po tom osnovu smanjiti iznose dodatnog ubrizgavanja likvidnosti.

Na to su međunarodni investitori reagovali smanjenjem ulaganja u imovinu u lokalnim valutama, povlačenjem iz domaćih valuta i povećanom tražnjom za devizama, što je generisalo deprecijaciske pritiske na lokalne valute.

Kako je objavila NBS, u dugom roku, stabilizacija na deviznom tržištu bi trebalo da se obezbedi promovisanjem rasta privrede baziranom na neto izvozu, koji bi trebalo da doprinese prilagođavanju deficita tekućeg računa dugoročno održivom nivou.
Prisutni globalni faktori dodatno su intenzivirani specifičnostima svake zemlje - u slučaju Srbije dodatni pritisci na dinar potiču po osnovu zabrinutosti domaće i međunarodne javnosti povodom stanja javnih finansija i njihove dugoročne održivosti.

Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije i obezbedila nesmetano funkconisanje deviznog tržišta NBS je u prethodnom delu godine intervenisala i na strani kupovine i na strani prodaje deviza, ali bez namere da utiče na trend kursa ili da brani neki zacrtani nivo kursa.

U narednom kratkoročnom periodu, stabilizacija na deviznom tržištu obezbediće se otklanjanjem neizvesnosti u vezi sa budućom ekonomskom politikom, koja podrazumeva kredibilan program fiskalne konsolidacije i dosledno sprovođenje neophodnih reformi u javnom sektoru, a koji bi rezultirao značajno unapređenim privrednim ambijentom i atraktivnim za priliv stranog kapitala, bilo u formi stranih direktnih investicija ili u formi portfolio investicija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    drNefer 21.06.2013 17:02

    Ali nemaju inflaciju 12% godišnje i nije im valuta oslabila 100% za 5-6 godina

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro devizni kurs kursna lista nbs nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana