Tekst objavljen: 12.02.2013 15:05        


Povodom tužbe koju je protiv tri poslovne banke pokrenulo udruženje potrošača Efektiva, Narodna banka Srbije je saopštila da “kao nezavisni organ države Srbije, koji nije podređen Vladi i koji svoju nezavisnost izvodi iz Ustava Republike Srbije, Narodna Banka Srbije ne može biti učesnik u parničnom postupk

NBS: Nismo adresa za sukob dužnika i banaka

- Prema važećim propisima NBS, kao regulator banaka, nije zakonom ovlašćena za pokretanje postupaka za zaštitu kolektivnih prava i interesa potrošača, a u vreme odobravanja ovih kredita NBS, kao i svi regulatori u regionu, nije imala odgovarajuće nadležnosti i instrumente da bi u postupku nadzora nad bankama mogla uticati na suštinu obligacionih odnosa između banaka i klijenata - ističe NBS.

NBS kao nezavisna institucija ne može da se meša u rad sudstva kao nezavisne grane vlasti, ali isto tako sud ne može da se meša u ingerencije regulatora. Iz svih navedenih razloga Narodna banka Srbije se, dakle, ne može pojaviti na strani tužioca, kao što ne bi mogla da se pojavi niti na strani tuženih banaka. Ukoliko sud proceni da je potrebno stručno mišljenje NBS kao nezavisnog regulatora o činjenicama i okolnostima na tržištu u vreme zaključenja spornih ugovora, sud može pozvati eksperte finansijske struke, kao i NBS radi davanja mišljenja, ali ni u tom slučaju NBS ne može biti umešač u postupku, ističe NBS.
NBS se ne može odazvati pozivu za pridruživanje na strani tužioca i zbog činjenice da važeći zakoni ne pružaju pravni osnov regulatoru da pokreće postupke protiv nadziranih subjekata povodom nepravičnih uslova ugovora ili nepoštenog poslovanja.

Naime, materijalne odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne predviđaju organ koji je nadležan za pokretanje postupka, već potrošače i njihova udruženja praktično upućuju da svoja prava ostvare na sudu.

- Potrošač kao klijent banke ima subjektivno pravo iz ugovora o kreditu na osnovu koga može da traži sudsku zaštitu kao subjekat obligacionih odnosa, ali Zakon o parničnom postupku i Zakon o zaštiti potrošača mu omogućavaju i zaštitu objektivnih, kolektivnih prava, što bi predstavljalo viši stepen zaštite potrošača, kroz kolektivne tužbe koje mogu podnositi udruženja potrošača – dodaje se u saopštenju.

Centralna banka navodi da Zakon o zaštiti potrošača ne daje pravo NBS niti da utvrđuje, niti da pokreće postupak zaštite prava i interesa potrošača radi utvrđivanja nepravičnih ugovornih odredbi i nepoštenog poslovanja.

- Pri tome, čak i da je postojala nadležnost NBS povodom ovih pitanja, u našem pravnom sistemu samo sud vrši neposrednu korekciju odnosa, što znači da je nadležnost suda apsolutna nadležnost koja ne samo prethodi već i predstavlja konačno rešenje u pogledu obligacionih odnosa strana u sporu – naglašavaju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije efektiva tužba sud klijent banke klijenti klijenti banke prava klijenta banke krediti kredit banke banka krediti u švajcarcima švajcarski franak kašnjenje u otplati otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana