Tekst objavljen: 28.12.2012 14:58        


Banke će od naredne godine samostalno odlučivati o tome koliko možete da se zadužite, proizilazi iz poslednje odluke Narodne banke Srbije.

NBS ostavila građane "na milost i nemilost" banaka

Naime, umesto jedinstvenog limita za kreditnu sposobnost koji je do sada određivala Narodna banka, komercijalne banke dobile su “odrešene ruke” da same procene koliko je klijent zaista sposoban da se zaduži i da vrati kredit.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke, bankama se savetuje da uvažavaju “različitost klijenata u pogledu imovinskog stanja, visine redovnih prihoda, visine i strukture redovnih finansijskih obaveza, urednosti u izmirivanju tih obaveza, kao i druge faktore koji određuju njihovu kreditnu sposobnost.”

Na taj način banke će moći da fleksibilnije odmeravaju kreditni rizik, i istovremeno biće povećana njihova odgovornost prilikom donošenja odluka o tome kome su i uz kakav rizik odobrile kredite.

Inače, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije građani Srbije zadužuju se sve manje. Na kraju novembra po osnovu kredita dugovali 597,78 milijarde dinara, odnosno za 0,8 odsto manje nego na kraju prethodnog meseca. Pri čemu je nivo problematičnih kredita u oktobru iznosio 8,4 odsto.

NBS dopustila bankama da "prodaju" problematične kredite

S druge strane nivo problematičnih kredita koje je uzela privreda dostigli su alarmantnih 20,4 odsto. Iako je Narodna banka u svom poslednjem Statističkom biltenu naglasila da je nivo pokrivenosti problematičnih kredita zadovoljavajući, ipak je novom regulativom omogućila bankama da prodaju problematične kredite koje su odobrili privredi.



Narodna banka najavljuje da će kao supervizor pratiti ceo proces prodaje dugova, i najavljuje da će se na ovaj način osloboditi znatna količina novca koje su banke izdvajale za rezerve po osnovu kreditnih plasmana. NBS ocenjuje i da će taj višak novca banke iskoristiti za dodatnu kreditnu aktivnost, kao i da će tako povoljnije uticati na stanje u ukupnoj ekonomiji.

- Uz to, izmene propisa su i podsticaj bankama da ulože dodatne napore da kroz postojeće pravne mehanizme - Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava i Zakon o stečaju - izvrše restrukturiranje potraživanja od privrednih društava koja, uprkos teškoćama, imaju izglede za oporavak - navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata zaštita klijenata banke kreditna zaduženost kreditna sposobnost problematični krediti nenaplativi krediti otplata kredita nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana