Tekst objavljen: 06.06.2013 10:25        


Narodna banka Srbije (NBS) u ovom trenutku nije pojačala nadzor, niti vanredno stavila pod prismotru bilo koju bankarsku instituciju zbog problematičnih kredita, rečeno je u NBS.

NBS vanredno ne kontroliše ni jednu banku

- NBS nije intenzivirala kontrolu prema pojedinačnim bankama, već njene aktivnosti u okviru analize izveštavanja o problematičnim kreditima spadaju u redovno sagledavanje efekata regulatornih mera koje je sprovela u proteklom periodu - objasnili su u centralnoj banci.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da su već nekoliko godina problematični zajmovi, sa docnjom većom od 90 dana, jedan od ključnih problema u bankarskom sektoru. - S jedne strane, to stvara veliku neizvesnoset u pogledu naplativosti, a sa druge - velike rezervacije na ime tih kredita opterećuju bilanse banaka, "i oko šest milijardi evra zarobljeno je u takvim kreditima - objasnio je Dugalić.
Prema poslednjim raspoloživim podacima iz aprila, učešće bruto problematičnih kredita (NPL) u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru Srbije iznosi 19,3 odsto.

Posmatrano po kategorijama, ovaj pokazatelj za privredu iznosi 19,96 odsto, dok je za stanovništvo na nivou od 8,8 odsto.

U nominalnom iznosu, na kraju aprila ukupni problematični krediti iznose 362 milijarde dinara, pri čemu se 205 milijardi dinara odnosi na privredu, a 50 milijardi dinara na stanovništvo.

- Važno je istaći da je, uprkos relativno visokom nivou problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije, celokupan njihov iznos pokriven regulatorno propisanim rezervama za potencijalne gubitke. Konkretno, u aprilu ovo pokriće iznosi 118,1 odsto i predstavlja jedan od ključnih elemenata stabilnosti bankarskog sektora - poručili su iz NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski troškovi bankarski sektor banka banke Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana