Tekst objavljen: 05.11.2012 8:13        


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nagovestio je mogućnost stvaranja valutne unije na osnovu lire, nacionalne valute te zemlje.

"Ne možemo u EU - pravimo lirazonu" Nekada valuta za podsmeh, danas sve jača

Prema turskom premijeru, neke članice Evropske unije savetovale su vladi u Turskoj da naprave "lirazonu" i sam Erdogan se saglasio sa tom idejom.

Ipak, analitičari, uključujući i turske, ne smatraju ideju "lirazone" realnom. Potencijalno, lirazoni bi mogli da se pridruže samo Azerbejdžan i irački Kurdistan, ali i za njih bi takav potez bio izuzetno težak.
- Ima članica EU koje kažu 'Mi smo protiv evra i nećemo u evrozonu'. Oni su nam čak savetovali 'Nemojte ni da pomišljate da ulazite u evrozonu, možete da napravite zonu turske lire'. I da vam kažem, ja se slažem - rekao je Erdogan.

Turska lira se tradicionalno smatrala slabom valutom i do nedavne denominacije Turcima je bilo normalno da plaćaju hleb i mleko milionima lira. Međutim, u poslednje vreme lira pokazuje dobro "zdravlje" - od početka godine ona je ojačala pet odsto prema dolaru.

Privreda Turske je poslednjih 10 godina ostvarila sjajan učinak. Stopa rasta privrede Turske u 2011. od 8,5 odsto je bila druga po veličini u svetu posle Kine, a ove godine se očekuje da dostigne gotovo šest odsto čime bi BDP izneo 817 milijardi dolara.

Inflacija jedino pomalo kvari ovu idilu pošto sada iznosi 8,6 odsto, ali je i to neuporedivo bolje od 71,6 odsto, kolika je bila u proseku u periodu 1995-2001.

Turska je postala sedma po veličini ekonomija u Evropi i 16. u svetu po BDP, mereno paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama) u 2011, koji je izneo gotovo 1,29 biliona dolara, ili 17.499 po stanovniku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lira lirazona zona evra turska evrozona evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana