Tekst objavljen: 13.03.2013 10:51        


Sveobuhvatno rešenje problema kredita odobrenih građanima, a indeksiranih u švajcarskom francima, u saradnji s Narodnom bankom Srbije, trebalo bi da bude ponuđeno za oko mesec dana.

Ne ograničavati kamate, "švajcarci" nisu problem

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kaže da to trenutno nije veliki problem, jer se posle dublje analize pokazalo da je udeo vraćenih kredita manji kod građana koji su uzeli zajmove u „švajcarcima”, nego kod onih čiji su zajmovi indeksirani u evrima.

Dugalić naglasio da su kamate na stambene kredite u Srbiji u proseku 5,3 odsto godišnje, dok su na primer u Velikoj Britaniji 5,8 odsto, u Francuskoj 5,2 odsto, u Nemačkoj 4,8 odsto, Španiji 5,6 i SAD 6,7 procenata. Stambeni krediti u Srbiji učestvuju u ukupnim zajmovima građana sa 60 odsto i to nije veliki problem, rekao je Dugalić i naveo da su kamate na potrošačke kredite u Srbiji oko 16 odsto, dok su recimo u Hrvatskoj i Bugarskoj 11, Grčkoj 11,5 odsto, ali treba imati u vidu da je inflacija u Srbiji prošle godine isnosila između 12 i 13 odsto, a u EU je bila dva odsto.
- Administrativno ograničenje bankarskih kamata ne bi bilo dobro za domaću ekonomiju jer sve što se veštački ograničava ne može da bude dobro, a uvek se nađe način da se desi upravo suprotno- rekao je Dugalić,

On je podsetio da je pre tri decenije na ovim prostorima pokušano sa administrativnim ograničenjem kamata i sve se neslavno završilo.

Ono što je pozitivno, beleži se i stagnacija kod docnje u otplati kredita, rekao je Dugalić i dodao da je kod građana docnja u otplati kredita u februaru iznosila 4,7 odsto.

Oko 130.000 građana kasni sa otplatom kredita više od 90 dana, što je veliki broj, ali je ukupan nivo zaduženja mali, tako da to ne predstavlja veliki problem u ukupnom iznosu duga.

U Srbiji za sada ne postoji zakonska mogućnost prinudne naplate dugova građana, niti trgovanje njihovim bankarskim dugovanjima, kaže Dugalić i objašnjava da je uvedena prinudna naplata dugova pravnim licima, to što je kod njih evidentirana četvrtina nenaplativih dugovanja u zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka kredit krediti kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti krediti u švajcarcima dugalić UBS Udruženje banaka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana