Tekst objavljen: 16.04.2013 10:50        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je tokom nedavne posete Moskvi otvorena mogućnost bescarinskog izvoza Fijatovih vozila proizvedenih u Kragujevcu u Rusiju, a Srbija će zauzvrat morati da odobri bescarinski uvoz iste količine vozila iz Rusije.

"Neka ulože u Srbiju i imaće pogodnosti kao Fijat"

Srbija je, kako kaže, zatražila da se ove godine u Rusiju izveze 10.000 vozila, naredne godine 50.000, a godinu dana posle toga još 100.000 automobila.
 

Dinkić kaže i da nije tačno da banke odbijaju klijente koji bi želeli da kupe Fijatov automobil jer fabrika, navodno, nije u stanju da isporuči vozila u narednih nekoliko meseci. - Meni je saopšteno od strane saradnika da je rok isporuke od jedne do tri nedelje - kaže Dinkić, navodeći da je tek dvadesetak kupaca odbijeno, ali samo zato što ne ispunjavaju uslove kredite.
Dinkić tvrdi i da država ne subvencioniše prodaju fijatovih automobila u Srbiji, već da je novac dat kao subvencija za nova radna mesta, a da je rukovodstvo fabrike odlučilo da taj novac preusmeri novac na subvencije za prodaju vozila.

- Mi pomažemo Fijatu da zaposli 1.400 ljudi u Kragujevcu, a šta oni da rade s tim parama to je njihova stvar - rekao je Dinkić. Davanje subvencija je, kako kaže, deo aranžmana Srbije i Fijata, tako da je država dužna da da 15 miliona evra za 1.400 novih radnih mesta.

Bez subvencije Fijat ne bi nikada otvorio fabriku u Srbiji, kaže Dinkić. Prema njegovim rečima, Vlada mora da se bori se za investitore, odnosno za ljude koje oni zapošljavaju.

Uvoznicima koji tvrde da je Fijat povlašžen na srpskom tržištu poručuje da prenesu svojim matičnim kompanijama da i one naprave fabrike u Srbiji, pa će dobiti iste povlastice.

Rezultati aranžmana sa Fijatom su, kako kaže, već vidljivi. Ostvaren je suficit u razmeni sa Italijom, srpski izvoz je podignut za 30 odsto, dok petinu izvoza čine automobili i auto industrija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija 500l Fiat prodaja automobila uvoz automobila partnerstvo sa Rusima rusija izvoz automobila fabrika automobila srpski fijat fijat automobili srbija fijat Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana