Tekst objavljen: 24.01.2013 15:53        


Privreda se ne nada oporavku u ovoj godini. Petina poslodavaca strahuje da će morati da smanji broj zaposlenih, a više od polovine u najboljem slučaju neće otpuštati. Svega četvrtina razmišlja o angažovanju pojačanja.

Nema novih poslova, biće dobro ako ne bude otkaza

Čak 42 odsto preduzeća očekuje da će tokom ove godine imati manje prihode, pa će trećina smanjiti investicije.

Kada je reč o procedurama koje ih vremenski najviše opterećuju, privrednici prst upiru u Poresku upravu, nadležne za građevinske dozvole, ali i PIO fond i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

- Više vremena na administrativne poslove u odnosu na godinu pre, troši trećina preduzeća, a 43 odsto njih troši i više novca - objašnjava Predrag Kurčubić iz "Ipsos stratedžik marketinga".

NALED je istovremeno utvrdio regulatorni indeks Srbije, parametar koji ocenjuje rad Vlade na izgradnji povoljnijeg poslovnog ambijenta. Prošlogodišnji učinak dva kabineta ocenjen je indeksom 31,7 od mogućih 100.

Vlast u Srbiji je najmanju ocenu, samo 10,3 od mogućih 100, zaslužila za sprovođenje zakona. Malo je urađeno i na otklanjanju loših birokratskih procedura, pa i na smanjivanju administrativnih troškova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privrednici nezaposleni otkazi otpuštanja privreda Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana