Tekst objavljen: 27.04.2013 12:00        


Uli Henes je priznanjem povukao kočnicu u slučaju opasnosti. Predsednik fudbalskog kluba Bajern, priznao je da je godinama držao novac na jednom švajcarskom bankovnom računu, koji u Nemačkoj nije bio pravilno oporezovan. Visina njegovog poreskog duga i iznosa u Švajcarskoj, još uvek je nepoznata. Navodno je reč o milionskim iznosima.

Nemačka: Priznaš utaju poreza i slobodan si

Time što je Henes samog sebe prijavio, mogao bi da izbegne moguću novčanu i zatvorsku kaznu.

Prošle godine je nemačka savezna vlada pokušala da zaključi poreski sporazum sa Švajcarskom. Neprijavljeni novac na švajcarskim bankovnim računima trebalo je da bude oporezovan retroaktivno, za deset godina, i to anonimno i paušalno. Time poreski prevaranti ne bi morali da se prijave. Sporazum je propao zbog otpora većinske opozicije u Bundesratu u Berlinu.
Ali za to su neophodni određeni uslovi, jer je priznanje nedelotvorno ako je prvo, počinjena provera, drugo, ako je otvoren krivični proces zbog utaje poreza, i treće, ako je slučaj otkriven. Suma utajenog poreza ne igra nikakvu ulogu.

Izlaz iz situacije putem samoprijavljivanja je u okviru nemačkog prava izuzetak – utajivači poreza su u Nemačkoj jedini počinioci koji priznanjem krivice mogu da izbegnu kaznu.

Masovna samoprijavljivanja poreskih grešnika postoje od kada su nemački organi došli do prvih CD-ova sa zapravo tajnim podacima bankarskih mušterija iz Lihtenštajna i Švajcarske.

Usledila su spektakularna otkrivanja utajivača poreza, a među njima i bivšeg direktora Nemačke pošte Klausa Cumvinkela.

Samo u 2010. prijavilo se 29.000 prevaranata. Oni su platili svoje poreske dugove, što je zemlji donelo dodatnih 1,5 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka porez oporezivanje plaćanje poreza utaja novca utaja poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana