Tekst objavljen: 28.02.2013 9:09        


Pitanje sudbine Železare Smederevo još je bez odgovora. Danas ističe već dva puta odlagan rok drugog tendera, a obavezujuća ponuda jedinog zainteresovanog ruskog Uralvagonzavoda nije stigla. Stručnjaci veruju da se na stolu mogu biti samo tri "scenarija" - stečaj, produžetak prinudnih odmora ili ulaganje u proizvodnju.

Nerad Železare košta Srbiju 120 mil. evra godišnje

Prema mišljenju Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, stečaj je najmanje verovatna opcija. To bi značilo da će bez posla ostati oko 5.000 radnika, a bez primanja isto toliko smedervskih porodica.

- Druga varijanta je da se nastavi sadašnja situacija, da radnici primaju 60 odsto zarade i da se čeka da li će se Uralvagonzavod predomisliti ili će doći neki drugi zainteresovani - kaže profesor Savić.

- Treća mogućnost je da država reši da pokrene jednu peć, da možda obezbedi oko 100 miliona evra ulaganja u galvanizaciju čelika od koga bi se možda pravile školje za fabriku automobila u Kragujevcu. Ako je reč o 100 miliona, to i nije paradoksalno, jer će se i ovako brzo doći do tolikih troškova.

Prema ranijim izjavama ministra Mlađana Dinkića, smederevska železara kada radi državu košta 180 miliona evra godišnje. Kada su radnici na prinudnim odmorima, a peći ugašene, godišnji ceh je 120 miliona evra.

- Ako država shvati da bi Rusi mogli da dođu, onda je najrealnije da će se držati druge varijante. I Rusi čekaju da kriza u svetu stane i da poraste tražnja čelika - smatra Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija privatizacija propala preduzeća kompanije industrija železara smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana