Tekst objavljen: 06.06.2013 11:15        


Od prošle nedelje domaća valuta je u padu, tako da će danas za jedan evro biti potrebno 113 dinara i 45 para. To je najniža vrednost dinara od početka godine, a mogao bi da nastavi da slabi, ukoliko Vlada ubrzo ne donese paket ekonomskih mera, upozoravaju stručnjaci.

Nervoza ruši dinar, čekaju se Vladine mere spasa

Pročitajte i koliko će pad dinara platiti korisnici kredita


Slabljenje dinara je, kažu stručnjaci, izazvano psihološki i još je jedan dokaz kako je kapital plašljiva zverka
i kako reaguje na svaku informaciju, a posebno negativne koje slušamo ovih dana u vezi sa minusom u kasi i mogućim smanjenjem kreditnog rejtinga.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić kaže da je tržište vrlo nervozno i da Vlada i centralna banka treba da znaju da svaka vest koju objave znači da neko u svetu svojim klijentima ili daje nalog da izlaze iz dinara ili da kupuju i dalje državne hartije od vrednosti.
Bankari potvrđuju da su investitori koji su kupovali državne hartije od vrednosti sada uzdržani i da ovakva situacija može i da se pogorša.

Sonja Miladinovski iz Sosijete ženeral banke kaže da sadašnja situacija može da izazove oprez kod potencijalnih ulagača, njihovo odlaganje ulaganja ili čak delimično izlažnjenje iz postojećih dospelih ulaganja.

Prema njenim rečima, sve to za sada ima kratkotrajni efekat.

Efekat za sada ublažava Narodna banka tako što prodajom deviza sprečava dalje slabljenje dinara, ali je činjenica da to ne može dugo činiti.

Maksimalna vrednost evra bila je letos, kada je premašio 119 dinara. Od tada se stabilizovalo na oko 111 dinara, sa dnevnim promenama od oko dvadeset para.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Djole 06.06.2013 12:49

    Dinar i treba da padne. Bar na 150 za evro. Pa da onda vidimo ko kako radi.

    P.S. Meni je plata i tako u evrima, baš me briga :P

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kurs dinara kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana