Tekst objavljen: 26.04.2013 17:00        


Postojeći režim kursa u Srbiji predstavlja najmanje loše rešenje u sadašnjim ekonomskim okolnostima, a uvođenje fiksnog kursa pruzrokovalo bi u zemlji dodatne probleme, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Ni ovaj režim kursa nije savršen ali bolji nemamo

Direktorka Centra za visoke ekonomske studije i bivši guverner NBS Kori Udovički ocenila je da u trenutnim okolnostima ne bi bilo mudro za Srbiju da prelazi na fiksni kurs.

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec mišljenja je da postojeći način vođenja deviznog kursa najbolji, odnosno "najmanje loš", a da bi prelazak na fiksni mogao da stvori nove probleme. On je naveo da bi fiksni kurs, mogao da izazove dodatne probleme kada je u pitanju potražnja za devizama i da bi se moglo doći u situaciju da se stvori dvojni kurs - zvaničan i crni devizni kurs.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner NBS Dejan Šoškić ocenio je da je za Srbiju 2008. godine izabran teoretski ispravan model kursa - onaj koji bi trebalo da u našim uslovima ima više prednosti nego nedostataka.

Šoškić je istakao da koji god režim kursa zemlja izabere, on nije idealan, posebno za zemlje u razvoju sa čitavim niz osetljivosti, proisteklih iz čestog korišćenja stranih valuta u domaćem sistemu.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da u ovoj situaciji najboljeg rešenja u pogledu režima kursa nema "zato što je dinar bio precenjen čitavih deset godina, i duže, i zbog toga je napravljen ogroman debalans u našem platnom bilansu"

On je ocenio da je slabljenje dinara potrebno, ali je, takođe, i veoma rizično, i za mnoge pogubno, posebno za zadužene u stranoj valuti, koji bi u slučaju većeg slabljenja mogli da "padnu u vrtlog nesolventnosti" i dobar deo privrede mogao bi da "odumre".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro devizni kurs kurs dinara kursna lista nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana