Tekst objavljen: 30.11.2012 10:57        


Ces Mekon, firma Zvonimira Nikezića, iz koje su potekli neki od najviđenijih ljudi srpske ekonomije poslednjih 10 godina, poput bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, zaradila je na konsultantskim uslugama za državu gotovo šest miliona evra.

Nikezić od države naplatio šest miliona evra

Premda firma Zvonimira Nikezića postoji 23 godine, najviše novca od konsultantskih usluga za državu zaradila je nakon 2000. Prvi ozbiljan posao bila im je aukcijska prodaja 1.000 preduzeća 2002, u vreme kad je resorni ministar bio Aleksandar Vlahović. Za taj posao firma Zvonimira Nikezića plaćena je 460.990 dolara.

Upravni odbor Agrobanke

Nikezić je bio i član UO Agrobanke kao predstavnik države. Predstavnici NBS su ranije upozoravali da Nikezić ima tri sudske prijave jer nije prijavljivao finansijske izveštaje kao direktor u “Gorkom listu” i “Voda vodi”, ali je dobio saglasnost NBS za mesto u UO. Dva dana pre uvođenja prinudne uprave u Agrobanku, on je napustio UO.
Na mesto direktora Agencije za privatizaciju 2003. dolazi Mirko Cvetković, izvršni direktor „Ces Mekona“.

Za njegovog dvogodišnjeg mandata, „Ces Mekonu“ je procvetao posao, jer je tada ova firma ugovorila najvrednije konsultantske usluge prilikom privatizacije, za šta je država platila 180 miliona dinara.

Savet za borbu protiv korupcije je u to vreme Cvetkovića optužio za sukob interesa. Narednih godina je obim kosultantskih poslova za „Ces Mekon“ bio nešto manji, pa je u zbiru „Ces Mekon“ zaradio oko šest miliona evra na poslovima za državu.

Zvonimirov sin Dušan bio je savetnik u Agenciji za privatizaciju kad je firma njegovog oca pružala najviše konsultantskih usluga državi, a nakon preuzimanja državnih finansija 2007, tadašnji premijer Cvetković Dušana dovodi u svoj kabinet kao savetnika, a kasnije za državnog sekretara.

Osim na sukob interesa, Savet za borbu protiv korupcije ukazivao je i na loše savetničke usluge „Ces Mekona“ u slučaju privatizacije „Semena“ i Veterinarskog zavoda Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zvonko nikezić hapšenja Agencija za privatizaciju privatizacije sporne privatizacije Mirko Cvetković država Srbija agrobanka afera agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana