Tekst objavljen: 31.10.2012 14:59        


Građani Lihtenštajna su najbogatiji a stanovnici Moldavije, Belorusije i Kosova najsiromašniji u Evropi. Španci sa kupovnom moći od 13.000 evra su negde oko evropskog proseka.

Nismo najgori, Moldavci najsiromašniji u Evropi

Evropski potrošaci ove godine na raspolaganju imaju ukupno 8,6 hiljada milijardi evra, što znači prosečnu kupovnu moć od 12.802 evra po stanovniku u 42 zemlje obuhvaćene istraživanjem nemačke agencije GfK čije rezultate prenosi Euraktiv Srbija.

Prema ukupnoj kupovnoj moći, prednjače Nemačka, Francuska i Velika Britanija, tri najjače ekonomije EU, na koje odlazi gotovo polovina ukupno raspoloživih prihoda u Evropi dok je preostalih 53 odsto podeljeno na ostalih 39 zemalja.
Lihtenštajn predvodi po bogatstvu sa oko 57.000 evra po stanovniku godišnje. Naftom bogata Norveška je druga sa 32.037 evra ili 15.000 evra manje od Lihtenštajna a sledi Švajcarska gde je kupovna moć po stanovniku 31.666 evra. Tri prvoplasirane nisu članice EU.

Luksemburg je četvrti sa "samo" 28.924 evra raspoloživih prihoda po stanovniku a među prvih deset sa po nešto više ili manje od 20.000 evra su i Danska, Austrija, Švedska, Nemačka, Francuska i Belgija.

Na drugom kraju su stanovnici Kosova, Belorusije i Moldavije čiji građani godišnje raspolažu sa manje od 2.000 evra po stanovniku. Najgore je u Moldaviji, gde je prosečan raspoloživi prihod po stanovniku 1.256 evra.

Građani Srbije, koji su na 34 mestu raspolažu sa 2.996 evra po glavi stanovnika godišnje i Srbija se, tako, nalazi iza Rumunije, koja je na 33. mestu i ispred Bugarske, smeštene na 35. mestu.

Tom sumom, koja ne predstavlja ni desetinu evropskog proseka a 45 puta je manja od one kojom raspolažu u Lihtenštajnu, stanovnik Moldavije treba da pokrije troškove hrane, stanovanja i usluga, kao i svu ostalu potrošnju tokom godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza evropa siromaštvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana