Tekst objavljen: 11.01.2013 11:39        


U Matreksu smatraju da jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša i sudar primorske i planinske klime izoštravaju miris i ukus njeguškog pršuta.

Njeguški pršut preslan za evropska nepca

Crnogorski pršut, jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta.

Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom Unijom, recept morati da se menja.

Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli, zahvaljujući modernoj proizvodnji kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa, međutim, traži da procenat soli bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako .

Osnivač cetinjske kompanije Marteks i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njeguškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi .

- Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turist je oduševljen pršutom - ocenio je Martinović za radio Slobodna Evropa .

Predsednik Udruženja njegoških specijaliteta i cetinjske kompanije Niksen Trade Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja, ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pršut njeguški pršut cg Crna Gora hrana kvalitet hrane meso

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana