Tekst objavljen: 08.01.2013 14:32        


Nobelovac Pol Krugman smatra da bi predsednik Obama mogao da pristupi kontroverznom rešenju za dugove SAD – kovanju novčića vrednog hiljadu milijardi dolara.

Novčić od bilion dolara spasava Ameriku bankrota

- Da li bi Obama trebalo da bude spreman za izradu tog novčića ako republikanci pokušaju da uguraju Ameriku u bankrot? Da, apsolutno. Pred njim su dva rešenja, jedno je suludo, ali bezopasno, a drugo je takođe suludo, ali bi imalo katastrofalne posledice - naveo je Krugman u svojoj kolumni.

Inače, ovaj neverovatan manevar ima sve više podrške u SAD, a čak postoji i peticija na zvaničnoj stranici Bele kuće koju je potpisalo više hiljada ljudi. I analitičari Blumberga su naveli da rešenje „iako suludo“, zvuči mnogo bolje od potresa koji bi izazvao američki ulazak u bankrot. Uprkos tome što se čini nemogućim da se rastući problemi u najjačoj ekonomiji sveta reše baš ovako, i stručna javnost i političari se sve više bave „novčićem“. Pojedini istaknuti republikanci već spremaju i zakonske predloge kojima bi „zakrpili“ rupe u regulativi i sprečili Obaminu administraciju da napravi ovakav potez.
Bizarno (bezopasno) rešenje ukratko izgleda ovako: američka administracija bi mogla da iskoristi rupe u zakonima i Ustavu kako bi iskovala novčić od platine i dodelila mu neverovatnu vrednost od 1.000.000.000.000 dolara.

Ministarstvo finansija bi „novčić od bilion dolara“ položilo na svoj račun u Federalnim rezervama, a zatim po potrebi povlačilo sredstva (pravi novac) i otplaćivala dugove. Tako bi bila izbegnuta gornja granica zaduživanja koju određuje Kongres.

Prema nekim prognozama, posle borbe oko „fiskalne litice“, republikanci su spremni da odbiju novo podizanje granice duga, ucene Obamu blokadom i pokušaju da iscede nove mere štednje, što bi kao posledicu imalo to da SAD ne bi bile u stanju da plaćaju svoje obaveze.

Neki analitičari tvrde da bi to moglo da se desi već 15. februara, prenosi „Hafington post“.

- Na taj način bi imali dovoljno keša da zaobiđu ograničenja Kongresa, a ne bi napravili značajnu ekonomsku štetu. Onda, zašto da ne? - zapitao se Krugman u svojoj kolumni u „Njujork tajmsu“ pod naslovom „Budi spreman da iskuješ taj novčić“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba 08.01.2013 20:48

    Stampanje novca bez pravog pokrica! Ko ce da plati taj ceh? CEO SVET!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD sjedinjene američke države Amerika paul krugman pol krugman obama ekonomska kriza dužnička kriza bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana