Tekst objavljen: 18.04.2013 16:20        


Svetu preti novi talas dužničke krize, a među ugroženim zemljama je i Srbija, ocenjuje se u najnovijoj analizi "Renesans kapitala" koja je zasnovana na podacima MMF i prognozi Evropske komisije.

Novi talas dužničke krize preti i Srbiji

Vodeći ekonomista "Renesans kapitala" Čarls Robertson tvrdi da sada najveće dužničke probleme imaju tri članice grupe sedam najrazvijenijih zapadnih država - Japan, SAD i Velika Britanija, ali i Španija i Irska.

U grupi problematičnih zemalja, kada je reč o previsokom državnom dugu, do minule godine su se među brzo rastućim i manje razvijenim zemljama nalazile samo Indija i Egipat, ali tom dvojcu se lane priključila i Srbija, a na putu je da to učini i Gana, navodi Robertson.

Zanimljivo je da se u analizi "Renesansa" ne spominju ogromni dužnički problemi Grčke, dok se upozorava i na dramatičan rast dugova Brazila i Mađarske koja već godinama važi za "jako prezaduženu zemlju".

Među zemljama koje su sada "daleko od dužničke krize", pošto imaju budžetski suficit ili vrlo nizak deficit i jako nizak nivo državnog duga, Robertson ubraja Rusiju, Kazahstan, Indoneziju, Nigeriju i Filipine.

U grupu dužnički "bezbednih" zemalja mogu se priključiti, prema oceni Robertsona, Kina, Tajland i Libija, jer njihov dug ne premašuje 60 odsto vrednosti BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija dužnička kriza ekonomska kriza ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana