Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 10.01.2013 8:50        


Novi predlog zakona o štrajku, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe u ovoj godini, štiti štrajkače samo dok se obustava rada odvija u poslovnim prostorijama, a izlazak na ulice mora se prijaviti MUP-u.

Novi zakon o štrajku: Ubuduće samo na radnom mestu

Zakon je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne politike, odakle tvrde da je zakon na strani radnika, dok su u sindikatima nezadovoljni ovim rešenjima.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da se novim zakonom ipak štite radnici u štrajku, iako je strogo definisano dokle taj zakon seže. - Dakle radi se samo o tome da zaposleni nisu dobili onu mogućnost koju bi inače želeli a to je da njihovi protesti odnosno štrajkovi budu vidljiviji za javnost, da na taj način steknu mogućnost neke šire javne podrške. Istina i ovaj novi zakon podrazumeva da je mogiuće organizovati štrajkove solidarnosti ali naravno ako ste nevidljivi za javnost onda je naprosto vaša moć u znatoj meri smanjena – kaže on.
Takođe, biće jasno definisan minimum procesa rada, koji je ranije određivao poslodavac ili ga uopšte nije bilo, kao i to da pripadnici Vojske, Bezbednosno-informativne agencije, zaposleni u Hitnoj pomoći i Kontroli letenja neće smeti da štrajkuju.

Predviđeno je da zakon štiti štrajkače unutar radnih mesta, a van njega zakon o javnim okupljanjima. Ipak, na ulicu je moguće izaći, ali samo ako se skup prijavi policiji.

Dok u Ministarstvu tvrde da se na taj način efektivnije štite prava radnika u štrajku, kao i da će biti jasno utvrđen minimum procesa rada, sindikalci smatraju da takozvani “Lilićev zakon” iz 1996. godine nije ni trebalo menjati.

- Ako je štrajk kao što je svuda u svetu, obustava rada na radnom mestu, to je već regulisano zakonom, ako hoćete da regulišete proteste na ulici pa onda ih regulišite zakonom o protestima, a ne da te dve stvari stavite u istu vreću i onda nemate ništa drugo sem nekog novog kalambura. Zakon o protestima nek rešava proteste, zakon o štrajku štrajkove – kaže predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Branislav Čanak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija sindikati sindikat zaštita zaposlenih prava zaposlenih zaposleni radnici protesti štrajk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana