Tekst objavljen: 23.04.2013 8:30        


Privredna banka Beograd je treća državna banka koja ne može sama da reši svoje probleme i odlazi u stečaj. Ova banka je lane dokapitalizovana sa dve milijarde dinara, a prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, prvih devet meseci prošle godine je završila sa 100 miliona dinara gubitka.

Novosti: Privredna banka Beograd ide u stečaj

Pojedini stručnjaci tvrde da bi uz pomoć države i novi menadžment mogla da se spase. Odluka vlasnika, ipak je drugačija. Pretpostavlja se da će scenario biti isti kao i kod Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

PBB je nuđena na prodaju strancima, ali interesenata nema. Poslednja ponuda bila je jednom arapskom fondu, ali bez uspeha. Država, više nije u mogućnosti da pokriva gubitak. Ako banka ode u stečaj, iz stečajne mase se prvo namiruju poverioci a zatim ostali. Krediti koji su odobreni moraju da se vraćaju, a za štednju građana garant je država do 50.000 evra. Kako nije bilo problema sa štednjom poverenom Agrobanci i RBV, ne treba očekivati nikakvih muka ni sa depozitom u PBB.
I Privrednu će najverovatnije preuzeti Poštanska štedionica. Međutim, prema nekim naznakama PBB bi mogla da uđe u Srpsku banku, koja je prošle nedelja dobila novo rukovodstvo.

Naime, novi predsednik Izvršnog odbora je Zlatan Peručić, nekadašnji direktor Beobanke koja je već 11 godina u stečaju.

- Podneo sam ostavku iz ličnih razloga. Ostao sam na mestu savetnika predsednika Izvršnog odbora. Banka je u dobrom stanju i ispunjava sve uslove za rad propisane zakonom - kaže Ivan Maričić, sada bivši prvi čovek Srpske banke.

Većina domaćih banaka, osim Komercijalne i Poštanske štedionice slabo posluju, jer ne mogu da se nose sa naraslim problemima, pre svega zbog teško naplativih kredita. Neke od njih odobravale su kredite firmama bez ili sa nedovoljnom garancijom, tako da sada ne mogu da ih naplate.

Privredna banka Beograd je jedna od naših najstarijih banaka, osnovana pre oko četiri decenije. Udeo države je 64,79 odsto, a ostatak su akcionari sa vlasništvom manjim od pet odsto. Banka ima oko 380 službenika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna banka Beograd PBB banke banka domaće banke državne banke propale banke stečaj Srbija agrobanka Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana