Tekst objavljen: 17.09.2012 10:36        


Naša zemlja će ovu godinu završiti sa dvocifrenom inflacijom, najvišom u Evropi. Slabljenje dinara bi moglo da bude dugotrajan izvor inflatornih pritisaka. Glavno rešenje problema “leži” u povećanju proizvodnje i izvoza.

Obaramo rekorde: Naša inflacija najviša u Evropi

Cene u Srbiji ne miruju, a inflacija će, prema proceni Narodne banke, u ovoj godini sigurno premašiti 10 odsto, što nas stavlja u sam vrh evropskih zemalja po visini ove stope.

Poskupelo je meso, cigarete, ali i, što je za avgust neuobičajeno, porasle su i cene voća i povrća. I tu se poskupljenja ne zaustavljaju. Uz sve to, očekuje nas i porast poreza na potrošnju - veća stopa PDV, što će imati dodatni udar na cene u trgovinama.

Ipak, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da ne postoji pretnja od drastičnih udara inflacije.

- Naravno uvek može da se desi ono čemu se najmanje nadamo. Ali smatram da je veoma mala verovatnoća da se inflacija zahukta do nivoa koji je zabeležen u 1993. i 1989. godini i da “upadnemo” u hiperinflaciju - ističe profesor Madžar.

Ono gde leži opasnost za našu inflaciju jeste - kurs dinara.

-Slabljenje dinara bi moglo da bude dugotrajan izvor inflatornih pritisaka. Celu deceniju smo imali jaku valutu i slabu privredu. Sada se dinar vraća “na svoje mesto” i to može da bude ponajveći rizik kada je inflacija u pitanju - navodi Madžar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cena inflacija PDV poskupljenje cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana