Tekst objavljen: 14.05.2013 16:40        


Mleko u Srbiji je bezbedno, jer je nivo aflatoksina ispod propisanih 0,5 mikrograma po kilogramu, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

Opet ista priča: Da li je mleko bezbedno za piće

On je rekao da ne želi da komentariše navode potpredsednika Vlade Vojvodine Gorana Ješića, koji je izjavio da najnovija ispitivanja pokazuju da je mleko u Srbiji "katastrofalno loše" zbog povećanog nivoa aflatoksina, jer ta ispitivanja "nemaju validnu i stručnu podlogu".

Više od polovine uzoraka ispitivanog mleka čiju je analizu radio Naučni institut za prehrambenu tehnologiju (FINS) iz Novog Sada, sadrži više od 0,25 mikrograma aflatoksina po kilogramu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.
Golubović je kazao da ne zna ko je naručio aktuelnu reklamnu kampanju "Ja pijem mleko" u kojoj javne ličnosti propagiraju taj napitak, a koja je urađena nekoliko meseci nakon što je obelodanjeno da je nivo kancerogenog aflatoksina u mleku veći od dozvoljenog i nakon što je država desetostruko povećala granicu dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

- Ne znamo ko stoji iza spota o mleku, niti se bavimo time ko i kako se reklamira - kazao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umesto dotadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu, koji su bili u skladu sa evropskim standardima.

Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na "evropskih" 0,05 mikrograma, ali to do danas nije uradila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača potrošači Srbija kvalitet hrane zdrava hrana mleko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana