Tekst objavljen: 18.03.2013 7:24        


Ukoliko poslanici Skupštine Srbije prihvate predlog predsednika Nebojše Stefanovića o izmenama i dopunama Zakona o radu, trudnice i porodilje u Srbiji dobiće ne samo bolju zaštitu, već i sigurnost dok su trudne ili neguju dete jer će im novčana naknada stizati svakog meseca.

Otkaz trudnicama postaje nemoguća misija

Stefanović je predložio izmene koje podrazumevaju da trudnicama i porodiljama, kao i roditeljima koji koriste odsustvo radi nege ili posebne nege deteta, ne može biti raskinut radni odnos, a da će oni kojima u tom periodu ističe ugovor imati zakonsku zaštitu.

To znači da će njima ugovor morati da bude produžen po sili zakona i to sve dok traje porodiljsko, trudničko ili odsustvo zbog nege deteta ili posebne nege deta.

Javna je tajna da mnoge trudnice i porodilje u Srbiji dobijaju otkaz upravo zbog toga što su odlučile da postanu majke. Mada i sadašnji Zakon o radu predviđa da u tom periodu ne mogu dobiti otkaz, praksa je sasvim drugačija i potrebno je zakonom precizirati u kojem slučaju je i pod kojim uslovima poslodavcima dozvoljeno da otpuste trudnicu ili porodilju.

Naime, u postojećem Zakonu o radu je moguće trudnicu otpustiti kada joj istekne ugovor o radu na taj način što se on ne produžava, pa samim tim ona automatski ostaje bez posla. S druge strane, zakon predviđa da poslodavac isplaćuje novčanu nadoknadu porodilji za vreme porodiljskog odustva, ali da mu taj novac, nakon što on podnese potrebnu dokumentaciju, država vraća.

Dakle, njega radnica na porodiljskom odsustvu ništa ne košta jer svu brigu oko nje u pogledu novčane nadoknade preuzima država. Deo poslodavaca uzima novac od države ali ga neredovno isplaćuje porodiljama, a ima i onih koji ne daju novac zbog toga što nisu ni podneli zahtev da im se ono što treba da isplaćuju porodiljama refundira, pa njihov nemar plaćaju porodilje koje mesecima ne dobijaju ni dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita zaposlenih prava radnika prava zaposlenih Srbija porodiljsko odsustvo porodilje trudnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana