Tekst objavljen: 18.01.2013 10:56        


Pet banaka - Sosijete ženeral, Unikredit, Sberbanka, Kredi Agrikol i AIK - zainteresovane su za Razvojnu banku Vojvodine, saznaje Blic.

Ovih pet banaka zainteresovano je da preuzme RBV

Iako je prvobitno bila zainteresovana, Erste banka odustaje od RBV. Naime, austrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresovanosti za kupovinu Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade.

S najavljenim investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju stiže i najveća banka u Persijskom zalivu - Ferst golf banka, koja je u sastavu Rojal grupe. Ona je zainteresovana za grinfild investiciju i neće kupiti neku od postojećih banaka, već bi trebalo da osnuje potpuno novu banku.
- Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu s depozitima biti ponuđene i filijale Razvojne banke, odustali smo do ponude - kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odobra Erste banke.

Pet banaka trenutno analizira izveštaje o poslovanju RBV. Uporedo sa ovim procesom traje i formiranje Razvojnog fonda Vojvodine. I za Privrednu banku Beograd u toku je proces promene vlasničke strukture. Jedan od modela je pripajanje nekoj od postojećih banaka ili preuzimanje od neke nove finansijske institucije.

- Strane investicije su poželjne i sa istoka i sa zapada. Najvažnije je da pronađemo respektabilnog partnera koji će preuzeti odgovornost i koji će banku razvijati - kaže Branko Popović, savetnik za bankarstvo u Ministarstvu finansija i privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV državne banke propale banke prodaja banke erste banka Societe Generale banka UniCredit banka credit agricole aik banka banke banka Sberbanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana