Tekst objavljen: 08.01.2013 9:15        


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je do odustajanja od dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine (RBV) i kasnije odluke o gašenju te banke došlo zbog političkih pritisaka.

Pajtić: RBV ugašena zbog želje nove vlasti

Pajtić je naveo da opstanak RBV nije bio interes nove republičke vlasti i zapitao kako je moguće da se istovremeno s gašenjem ove banke Vlada Srbije odlučila na dokapitalizaciju beogradske Komercijalne banke za koju je izdvojila sto miliona evra u gotovini.

Iz Ministarstva finansija i privrede navode da je Komercijalna banka trenutno najjača banka u Srbiji koja ima "ogromnu dobit", a da nasuprot tome RBV ima negativan kapital i "dubiozu od 150 miliona evra, uz 70 odsto nenaplativih kredita".
Prema njegovim rečima, pokrajinska vlada je u takvoj situaciji uspela da se izbori za to da se formira Razvojni fond Vojvodine koji će preuzeti imovinu i potraživanja RBV u vrednosti od najmanje 18 milijardi dinara.

Na taj način će, kako je rekao, biti sačuvana sredstva koja je Pokrajina ulagala u RBV, a novi Fond će, po još povoljnijim uslovima moći da podstiče razvoj privrede, poljoprivrede, investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Sa druge strane, Ministarstvo finansija saopštilo je da poređenje Komercijalne banke i Razvojne banke Vojvodine (RBV) koje je dao predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić predstavlja "jeftino politikanstvo" i pokušaj bežanja pokrajinskog premijera od odgvornosti za ogromne gubitke RBV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pajtić banka banke propale banke državne banke Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana