Tekst objavljen: 05.09.2013 14:59        


Pametni telefoni će sve više biti meta hakerskih napada. Telefoni se sve više koriste kao „digaitalni novčanici" (za elektronsku kupovinu i plaćanja) tako da će oni biti još jedna meta sajber kriminlaca.

Pametni telefoni sve više meta hakerskih napada

Verovatno je da mali broj korisnika smart telefona koji mogu da pretpostave koliko je njihov telefonski uređaj bezbedan od hakerskih napada, a još manje njih kako da se od takvih napada zaštite.

Loša vest je da su smart telefoni izloženi velikom stepenu rizika od „sajber" napada na vaše lične, pa često i finanskijske podatke. Ove tvrdnje nedavno je izneo Karsten Nohl, osnivač Instituta za istraživanje bezbednosti iz Berlina.

Prema njegovim rečima više od 500 milona telefona, i na tržištu i kod korisnika, ima zastareli DES standard za šifrovanje (Data Encryption Standard) za koji se još od 1998. godine utvrdilo da se lako „razbija". To praktično znači da SIM (pretplatnički indetifikacioni modul) koji se nalazi u ovim mobilnim telefonima i koji može sadržati važne lične podatke (ime, prezime, jmbg, broj računa, pin i sl) hakerski može biti lakše kloniran ili preuzet.

Na ovaj način događaju se brojne zloupotrebe kao što su korišćenje tuđih podataka bez znanja korisnika.

Statistike pokazuju da u Srbiji rapidno raste broj korisnika pametnih mobilnih telefona, a samim tim razvojem tehnologija i naši potrošači će sve više koristiti ove uređaje za finansijske transakcije pa ova vest ni kod nas nije za zanemarivanje.

Ovaj apel se pored mrežnih operatora odnosi i na bežične mreže koje bi trebale da osavremene svoje sisteme šifrovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana