Tekst objavljen: 04.03.2013 7:00        


U Srbiji je sve više porodica koje izdržavaju njeni najstariji članovi, penzioneri. Zvanična statistika potvrđuje da zaposlenih ima više nego penzionera, ali se razlika toliko smanjila da sada jedan zaposleni izdržava jednog penzionera.

Penzije male a penzioneri izdržavaju decu i unuke

Problem je višedecenijski. Jedan od glavnih uzroka je pad nataliteta, a jedino rešenje vide u rastu broja zaposlenih

Iako je teško poverovati, s obzirom na mala primanja, penzioneri su postali ekonomski stub porodice. Često izdržavaju ne samo decu nego i unuke.

Zvanična statistika pokazuje da milion i osamsto hilljada penzionera izdržava oko tri miliona stanovnika Srbije, a da trećina ukupne potrošnje dolazi upravo od penzija.

One su, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, najveći izvor socijalne stabilnosti u zemlji.

- Mi smo specifična zemlja zahvaljujući tome što ljudi žive sa roditeljima koji su u penziji - kaže on i dodaje da "penzioneri zapravo finansiraju ne samo nezaposlene, nego i članove domaćinstva, decu koja rade".

U ministarstvu rada i socijalne politike svesni su problema, i ukazuju da čitav niz opština u Srbiji u kojima je stala proizvodnja, živne dva puta mesečno i to kada legne penzija, koja je jedini redovan izvor prihoda pored plata zaposlenih u državnom sektoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje Srbija ekonomska kriza dužnička kriza standard pad standarda male penzije penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana