Tekst objavljen: 13.03.2013 15:21        


Ocena ministra finansija Mlađana Dinkića da je analiza Fiskalnog saveta o visini mogućeg deficita „neozbiljna” i „neprecizna” kvalifikacija je koja ne može ni da ospori niti da sakrije činjenicu da su fiskalna kretanja u budžetu Republike u prva dva meseca nepovoljna, kaže Pavle Petrović.

Petrović: Dinkić mora da se suoči s realnošću (Medija centar Beograd)

Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije, smatra da kritike da je Fiskalni savet uzeo u obzir samo budžet Republike nisu argumentovane dodaje da ne treba očekivati spas od konsolidovanog budžeta, niti da stoji argumentacija ministra Dinkića da se time može popraviti stanje republičke kase.

Ne stoji, ističe Petrović, ni argument ministra Dinkića da je konsolidovani budžet ovog januara prvi put u suficitu, jer je to potpuno uobičajeno, pa su suficiti zabeleženi svakog januara od 2008. godine do danas (sa izuzetkom 2012. i to zbog vanrednih plaćanja). Reč je o uobičajenom sezonskom efektu, koji ni ove godine nije izostao.

- Dakle, mesta optimizmu u pogledu fiskalnih trendova nema. Ključno pitanje nije, niti sme da bude vezano za prva dva meseca 2013. Daleko je važnije da vidimo hoće li i koje korektivne mere biti potrebne već tokom ove godine, kao i kako krenuti u neophodne sistemske reforme kako bi se izbegla preteća kriza javnog duga u 2014. godini - rekao je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Pavle Petrović Fiskalni savet Srbija budžet budžetski deficit ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana