Tekst objavljen: 07.05.2013 15:10        


Prosečna stopa piraterije u svetu iznosi 42 odsto. U Evropskoj uniji 33, dok je u Srbiji 72 procenta, pokazuju podaci BSA (Alijansa za poslovni softver).

Piraterija odnosi milijarde dolara

Huan Hardoj, direktor u Majkrosoftu zadužen za antipirateriju i digitalni kriminal, kaže da postoji direktna veza između borbe protiv piraterije i ekonomije.

Hardoj objašnjava i koje su prednosti legalnog softvera. – Tu je, najpre, ažuriranje programa. Kada kupite piratizovani softver, ne dobijate sve, nemate pristup apdejtu i stavljate svoj kompjuter u rizik da izgubite podatke u slučaju pada operativnog sistema. Osim toga, tu je i pitanje bezbednosti, naročito kada pričamo o plaćanju karticama preko interneta – rekao je Hardoj.
Legalizacija softvera doprinosi otvaranju novih radnih mesta, ali i povećanju prihoda države kroz poreze. Smanjenje stope piraterije na svetskom nivou za 10 odsto povećalo bi prihode globalnoj ekonomiji za 152 milijarde dolara, otvorilo 500.000 novih radnih mesta i donelo 32 milijarde dolara poreza državama – objasnio je Hardoj, dodajući da svaki dolar koji Majkrosoft zaradi u nekoj državi donosi ekonomskom sistemu u toj zemlji dodatnih devet dolara.

– Kada se dogodi piraterija, nema stvaranja nove vrednosti, nema inovacije, pa samim tim ni razvoja – tvrdi on.

Što se tiče situacije u Srbiji i u zemljama regiona, on ističe da je trend dobar. Sa 74 odsto u 2010. godini stopa piraterije je u 2011. smanjena na 72 procenta. Međutim, kako kaže, potrebna je bolja zaštita prava intelektualne svojine.

Prema njegovim rečima, kriza nije uticala na stopu piraterije. A kako kaže, ne utiče mnogo ni visina zarade u nekoj zemlji. Na naše pitanje – ako je u Srbiji prosečna plata oko 400 evra, koliko to utiče na odabir jeftinije, piratizovane verzije, on je odgovorio:

– Piraterija mnogo više ima veze sa vladavinom prava. Zemlje sa niskom stopom piraterije imaju jaku vladavinu prava. Cena nije tu primaran faktor. Osim toga, veoma su korisne i kampanje o podizanju svesti potrošača o korišćenju legalnog softvera – rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
piraterija ICT it industrija IT kompanije softver majkrosoft Microsoft

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana