Tekst objavljen: 22.01.2013 9:00        


Iz pirotskih kotlana, paprika će „putovati“ u Evropu, ali i u daleki Japan. Pirotska Hladnjača, koja od pre dve godine posluje pod okriljem kompanije Lenada, ove sezone će, pored otkupa i prerade voća, organizovati i masovnu proizvodnju paprike za izvoz.

Piroćanci paprikom "osvajaju" daleki Japan

Da bi obezbedili dovoljne količine, proteklih dana vlasnici Hladnjače razgovorali su sa proizvođačima. Više od 100 povrtara iz desetak sela pirotske kotline, koja imaju idealne uslove za proizvodnju paprike, zainteresovano je za ovu saradnju.

- Prošle godine smo, otkupili više od 1.000 tona višnje,toliko šljive, drugog voća i borovnice. Oko 100 radnika, koliko je radilo na preradi redovno je dobijalo plate, svi proizvođači su isplaćeni odmah po predaji robe, a za ovu sezonu smo odlučili da krenemo i u preradu paprike. Planiramo da preradimo makar 1.000 tona paprike koju ćemo izvesti na tržište EU i Japana - kaže Vladica Krsmanović, direktor Hladnjače.

Prema njegovim rečima, linije za preradu paprike „na komade i kocke“ biće montirane početkom proleća, radne snage ima, a zainteresovanost proizvođača je velika.

Kompanija Lenada, koja je hladnjaču bukvalno podigla iz mrtvih, u novu opremu je uložila više od 1,5 miliona evra. Prema rečima Slobodana Stefanovića, vlasnika ove firme, nastaviće se investiranje u novu opremu i upošljavanje novih radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
japan pirot zemljoradnja agrar poljoprivrednici poljoprivreda hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana