Tekst objavljen: 21.01.2013 8:22        


Potrošače koji se greju na struju od februara očekuju velike muke. Ne samo da će cena električne energije porasti i do 12 odsto od sledećeg meseca, već će i novi tarifni sistem duplo više naplaćivati struju tokom noći.

Pomračenje: Jeftinija struja uskoro duplo skuplja

Tako, one koji pune svoje peći kada je najjeftinije, dočekaće dodatno "usijani" računi. Da se greju na struju neće moći ni socijalno ugroženi potrošači, jer besplatni kilovati mogu da pokriju samo polovinu troškova domaćinstva.

Prosečna četvoročlana porodica, koja mesečno troši oko 4.000 dinara za struju, od februara će plaćati i do 480 dinara više.

Oni koji, pak, ovu zimu provode uz TA peći, a danju se dogrevaju, prema proračunima Agencije za energetiku, dobijaju mesečne račune oko 10.000 dinara. Njima će se troškovi "podgrejati" za 1.200 dinara.

Na struju neće moći da se greju ni domaćinstva koja će dobijati i besplatne kilovate. Prosečno domaćinstvo od četiri člana troši 350 kilovat-časova, a oni koji pale TA peći oko 1.500. Od toga što dobiju od države, plaćaće petinu računa.

- Po sadašnjoj situaciji, najviše ispaštaju mali potrošači, zbog fiksnih troškova na računima - smatra Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača i navodi da "oni koji daju mesečno 700 dinara na struju, od toga potroše svega 200. Oko 120 dinara daju na troškove distribucije, koji su fiksni, a čak do 500 dinara ide na angažovanu snagu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    4672 21.01.2013 9:09

    BITANGE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje struja skupa struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana