Tekst objavljen: 28.03.2013 10:10        


Srpski bogataši ne žure da poreznicima obelodane svoj imetak. Za skoro dva i po meseca svega 422 građana Srbije priznalo je da poseduje imovinu vredniju od 35 miliona dinara.

Poreska uprava kreće u poteru za milionerima

Država je zato rešila da ih još malo pričeka, do kraja juna, ali i preti strogim kaznama svima koji se ni do tada ne jave sami.

- Oni koji se ne jave, mogu da budu kažnjeni. Kazna je tri odsto imovine koju nisu prijavili, jer je predložena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Njenim usvajanjem uvodi se ova kaznena odredba - objasnio je Ivan Simič, direktor Poreske uprave.

Više nego slab odziv najimućnijih građana Srbije, veruju stručnjaci, posledica je neprimenjivanja unakrsne kontrole već godinama.

Prvi korak bi trebalo da bude da se otkriju oni koji imaju imovinu veću od prihoda na koje su platili porez i da na razliku plate porez. Ali trebalo bi istražiti i da li je imovina legalno zarađena. Ako nije, nije isključeno da im se imovina i oduzme.

Ima i onih koji ne vide mnogo smisla produžavati rokove. - Apsurdno je da Poreska uprava, koja ima pristup svim registrima, uopšte traži od obveznika da izlistaju svoju imovinu. Dovoljno je da uđu u Katastar i vide najvrednije nekretnine ili da uđu u podatke Agencije za privredne registre i vide vlasništvo u najvrednijim kompanijama - kaže Saša Radulović, poreski konsultant.



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
utaja poreza Srbija ivan simič bogataši porez plaćanje poreza poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana